Inflatsioon püsib kolme protsendi juures

Valgamaalane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värsked aiasaadused on jahedate ilmade tõttu kallid.
Värsked aiasaadused on jahedate ilmade tõttu kallid. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Statistikaameti andmetel langesid hinnad juunis eelmise kuuga võrreldes 0,1 protsenti ja aasta varasemaga võrreldes aeglustus hinnatõus mai 3,3 protsendilt juunis 2,9 protsendini. Euroalas pidurdus hinnatõus esialgsetel andmetel energia hinnatõusu jätkuva aeglustumise tõttu 1,3 protsendini.

Euroalas on inflatsioon võrreldes aasta alguse kõrgtasemega (2 protsenti) märgatavalt alanenud. Valdavalt on selle taga nafta hinna odavnemine, mis jõudis juunis aasta madalaimale tasemele. Selle mõjul on euroala riikide inflatsiooniprognoosi selleks aastaks viimastel kuudel ka langetatud, andis teada rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas.

Eestis on alanevate energiahindade panust tarbijahindadele tasakaalustanud toidu hinnatõusu kiirenemine, mis oli mais euroala kiireim. ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni koostatav toidu globaalne hinnaindeks on pärast kevadel toimunud ajutist alanemist taas tõusutrendil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles