Öösel pilgud taevasse: käes on perseiidide tähesaju haripunkt

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Langeval tähel pole tähtedega mingit seost. Tegelikult tekitab taevasse ilmuva juti meeletul kiirusel (perseiididel keskmiselt 59 km/s) Maa atmosfääri sisenenud kruusatera mõõtu osakene, mis siinsed gaasid hõõguma kuumutab.
Langeval tähel pole tähtedega mingit seost. Tegelikult tekitab taevasse ilmuva juti meeletul kiirusel (perseiididel keskmiselt 59 km/s) Maa atmosfääri sisenenud kruusatera mõõtu osakene, mis siinsed gaasid hõõguma kuumutab. Foto: Wikimedia Commons (Wikipedia)

Perseiidide meteoorivool saavutab oma maksimaalse tugevuse laupäeva õhtul. Kuigi langevate tähtede märkamist muudab sel aastal raskemaks ere vanakuu, võib näha tunnis soodsatel tingimustel ligikaudu 40–50 meteoori, kirjutab ERR Novaator.

Kõige rohkem tähti langeb ennustuste kohaselt 12. augusti õhtul. Elamust peaksid pakkuma aga 11. ja 13. august. Parim aeg pilgu taevasse heitmiseks jääb südaöö ja esimeste hommikutundide vahele. Vanakuu tõuseb neil päevil aga juba kella 23 paiku õhtul, varjutades oma eredusega kahvatumaid meteoore. Ennustuste kohaselt jääb selleaastane sadu inimsilma jaoks seetõttu keskmisest kaks korda nõrgemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles