Ilmateenistus hoiatab äikese ja tornaadovõimaluse eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äike
Äike Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Ilmateenistuse teatel tuleb laupäeval valmis olla tornaado ehk trombi tekkeks.

Laupäeva jooksul on ilmateenistuse sõnul oodata mitmel pool äikest, millega kaasnevad tugevad vihmahood. See tähendab, et 12 tunni jooksul võib sadada 30 mm või enamgi. Võib esineda rahet ja pilvealused tuulepuhangud ulatuvad 20-25 m/s. Kohati ei ole välistatud  trombi teke. Ka ööl vastu pühapäeva püsib Mandri-Eestis suur äikeseoht.

Tromb ehk tornaado on väikese läbimõõduga, kuid väga intensiivne õhupööris, mis tekib võimsa rünkpilve all ja laskub siis hiigelsuure tumeda pilvesambana alla maa- või merepinnale. Tromb esineb maismaa, vesipüks aga veepinna kohal. Maa või mere peale laskudes pööris pikeneb ning tõmbab keerisesse vett, tolmu, liiva ja sageli ka raskeid esemeid nagu palke või katuseid. Suure liikumiskiiruse tõttu on trombid ja vesipüksid purustava jõuga. Tavaliselt esinevad nad koos äikesepilve, vihmavalingu või rahega.

Vikipeedia andmeil oli viimane tugev tornaado Eestis 2000. aastal Rakveres, kus hukkus inimene.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles