Tõrva peaks saama Eesti nägusaima linnasüdame

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõrva linnapea Maido Ruusmann ja AS Merko Ehitus Eesti välisvõrkude osakonna juhataja Leino Lootus allkirjastasid peatöövõtulepingu keskväljaku ehitamiseks.
Tõrva linnapea Maido Ruusmann ja AS Merko Ehitus Eesti välisvõrkude osakonna juhataja Leino Lootus allkirjastasid peatöövõtulepingu keskväljaku ehitamiseks. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Täna, 25. augustil sõlmisid Tõrva linnavalitsus ja AS Merko Ehitus Eesti lepingu Tõrva keskväljaku ja lähiala rekonstrueerimiseks.

Plaanitud tööde käigus uuendatakse täielikult keskväljak ning sinna ehitatakse uus bussijaamahoone.  Samuti avatakse vaade ja ligipääs Veskijärvele ning rajatakse paisjärve äärde linna sümbolehitisena tõrvaahi. Tööde käigus jagatakse senine suur väljak väikelinnale sobilikumateks väiksemateks väljakuteks ning sinna rajatakse senisest rohkem haljastust.

Tõrva linnapea Maido Ruusmann (paremal) ja AS Merko Ehitus Eesti välisvõrkude osakonna juhataja Leino Lootus allkirjastasid peatöövõtulepingu keskväljaku ehitamiseks. / Arvo Meeks/Valgamaalane
Tõrva linnapea Maido Ruusmann (paremal) ja AS Merko Ehitus Eesti välisvõrkude osakonna juhataja Leino Lootus allkirjastasid peatöövõtulepingu keskväljaku ehitamiseks. / Arvo Meeks/Valgamaalane Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eeldatav tööde teostamise aeg on kuus kuud. Reaalselt hakkavad ehitustööd pihta paari nädala jooksul pärast seda, kui ehitaja on ettevalmistavad tegevused lõpetanud. Korda tehtud keskväljak soovitakse avada 24. veebruaril, Eesti Vabariigi 100. sünnipäeval.

Tõrva linnapea Maido Ruusmanni hinnangul saab linn endale vaieldamatult Eesti kõige nägusaima linnasüdame, mis annab atraktiivse väljanägemise kogu kesklinnale, parandab ühistransporditeenuse kvaliteeti ja elavdab  väikeettevõtlust. Kokkuvõttes loob uus väljak häid eeldusi piirkonna aktiivsemaks kasutamiseks.

«Tõrva keskväljaku kordategemist on oodatud üle 20 aasta ning kogu projekt on väärikas kingitus sajandivanusele Eesti Vabariigile,» lisas Ruusmann.

Väljaku rekonstrueerimist rahastatakse Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse meetmest «Piirkondade konkurentsivõime tugevdamine». Kogumaksumus on 2,358 miljonit eurot, millest EASi toetus on 1,2 miljonit eurot ning ülejäänu kaetakse linna oma- ja laenuvahenditest.

Rekonstrueerimisprojektiga tehti algust 2014. aastal, kui koostöös Eesti Arhitektide Liiduga korraldati Tõrva keskväljakule uue ilme andmiseks arhitektuurikonkurss, mille võitis lahendus «Mulgi kuurort».

Võidutöö autorid on Mari Rass, Ott Alver, Alvin Järving ja Ilmar Klammer, kes esindasid aktsiaseltsi Novarc Group ja osaühingut Arhitekt Must. Rekonstrueerimise ehitusprojekti koostasid samuti ühispakkujad AS Novarc Grupp ja OÜ Arhitekt Must.

Tõrva keskväljaku rekonstrueerimine on esimene EV100 arhitektuuriprogrammiga «Hea avalik ruum» seotud projekt, millega on jõutud ehituslepingu sõlmimiseni. Programmi laiem eesmärk oli Eesti Vabariigi 100 aasta juubeliks taasaktiveerida Eesti suuremates keskustes olulised keskuste piirkonnad.

Leping on sõlmitud. / Arvo Meeks/Valgamaalane
Leping on sõlmitud. / Arvo Meeks/Valgamaalane Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles