Legendaarne Otepää lihatööstuse Edgar juht paneb ameti maha

Maa­rius Suviste
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otepää lihatööstuse Edgar üks omanikest ja kauaaegne juht Maie Niit annab 1. oktoobril firma juhtimise miniale üle.
Otepää lihatööstuse Edgar üks omanikest ja kauaaegne juht Maie Niit annab 1. oktoobril firma juhtimise miniale üle. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Otepää lihatööstuse Edgar üks omanikest ja kauaaegne juht Maie Niit annab 1. oktoobril firma juhtimise üle oma miniale Maire Niidule.

«Inimene on 79 aastat täis. Kui palju võib siis tööd teha?» vastas Maie Niit küsimusele, miks ta firma juhtimisest loobub.

«Võib-olla jõuaksin veel midagi teha, aga mõtlen seda, et noortel ei ole motivatsiooni tegutseda, kui nad kogu aeg jäävad kusagile taha. Las nad proovivad. Minia Maire Niit on 24 aastat minu kõrval olnud, tal on kõik selge. Tööd tunneb, oskab kõike ja ta on targem kui mina. Minul oli see õnn, et sain luua seda lihatööstust. Anname talle nüüd võimaluse. Ta ongi tegelikult viimasel ajal ettevõtet juhtinud ja kõik on ilusti juhitud.»

Jääb omanikuks

Maire Niidust saab tegevjuht 1. oktoobrist. «Nii ei ole, et ma omandi ära annan. Mina olen omanik ikka edasi,» kinnitas Maie Niit. «Kui tal on abi vaja, siis saan kõrvalt aidata, olla toeks ja nõu anda. Kui tulevad rasked situatsioonid, siis oleks hea, kui on kellegagi nõu pidada.»

Otepää lihatööstus Edgar asub Otepäält kahe kilomeetri kaugusel Vana-Otepääl. Maie Niit hakkas tööstust looma 1990. aasta 12. jaanuarist. «Hakkasin asju ajama, tööstuse rajamiseks kohta otsima, projekteerima,» ütles Maie Niit, et enne kulus kaks aastat, kui endise sovhoosi suurfarmi asemele sai rajatud lihatööstus.

1992. aasta 7. aprillil oli esimene tööpäev. «Nii et selle aja peale on 27 aastat täis ja firmajuht olen olnud 25 aastat,» märkis Niit, et nüüd on küll õige aeg amet üle anda.

Oluline tööandja

Ettevõtte annab tööd 45 inimesele. «Paljud on sidunud meie firmaga oma pere elu, saavad siit sissetulekut. Viis-kuus inimest on kohe samast külast. Kõige õudsem asi, mida ma ka oma inimestele olen öelnud, oleks see, kui pean tulema oma töötajate ette ja ütlema, et minge nüüd sellest kuupäevast ära, sest rohkem ma enam ei tee,» rääkis Maie Niit, et nad hoiavad oma töötajaid.

«Meid on tahetud küll mitu korda ära osta, viimati aasta algul, aga me ei ole müünud,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles