Ratastoolist traktorirooli? Käkitegu!

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgamaa esimese taasasutatud talu peremees Tammo Parmas sõidab õuel ringi ratastooliga, kaasas kass Kitu, kes peremehest sammugi maha ei jää. Ratastoolis liikuma sunnib meest seljahäda, mis aastakümnete pikkuse töörabamise tulemus.
Valgamaa esimese taasasutatud talu peremees Tammo Parmas sõidab õuel ringi ratastooliga, kaasas kass Kitu, kes peremehest sammugi maha ei jää. Ratastoolis liikuma sunnib meest seljahäda, mis aastakümnete pikkuse töörabamise tulemus. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Maantee lähedal põlispuude all asuv Väike-Ande talu oli 1988. aastal esimene taasrajatud talu Valgamaal. Nüüdseks on seal piimakarjaga lõpparve tehtud ning karjamaal kõnnib ainult viis lihaveist.

«Mul on olemas esimene Valgamaa taluperemehe tunnistus. Olen praegu ka maakonna vanim tegevtalunik,» kinnitas Tammo Parmas, kes meile aiaväravasse ratastoolis vastu tuli, sest selg mitmekümne aasta pikkusest töötegemisest läbi.

Üldiselt liigub ta siiski omal jalul ringi ning kuigi talus on ka abiline, istub peremeeski veel traktorirooli. «Kõik, mis te siin näete, on meie kätetööga ehitatud. 52 aastat tagasi, kui siia tulime, kasvasid siin pajupõõsad,» sõnas hiljuti 80. sünnipäeva tähistanud peremees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles