Valga jaamahoone võeti muinsuskaitse alla

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga jaamahoone võeti muinsuskaitse alla.
Valga jaamahoone võeti muinsuskaitse alla. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kultuuriminister Indrek Saar kuulutas kultuurimälestiseks kaks Eesti ajaloolist vaksalihoonet – Valga ja Narva raudteejaama peahoone. Tegu on arhitektuurselt väga väärtuslike ja esinduslike stalinistlikus arhitektuuristiilis jaamahoonetega.

Kultuuriministeeriumi muinsuskaitsenõuniku Liina Jänese sõnul on tähtis, et riiklike kultuurimälestiste hulgas oleks tasakaalustatult esindatud ka olulisemad näiteid Eesti uuemast ehk 20. sajandi arhitektuurist.

„Eriti 20. sajandi teine pool ehk sõjajärgne arhitektuur on mälestiste hulgas vähe esindatud. Võib küll tunduda, et meie ümber on palju nõukogude perioodi hooneid, aga selle ajastu arhitektuuri paremikku on väga vähe säilinud,” ütles Jänes.

Nii Valga raudteejaama (ehitatud 1949) kui ka Narva raudteejaama (ehitatud 1953) peahoone peegeldavad Narva ja Valga kui oluliste raudteelinnade ajalugu. Mõlemad jaamahooned on säilinud suures osas autentsena, algse mahu ja dekoorirohke välisilmega. Valga raudteejaamal on valdavalt säilinud ka algne interjöör.

Mõlemad vaksalihooned on jätkuvalt raudteejaamadena kasutuses, mis tagab nende kõige parema säilimise, teatas kultuuriministeerium.

Eestis on kultuurimälestiseks tunnistatud 32 raudteejaama peahoonet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles