Lapsed ja noored saavad kujundada euromünti (1)

Maa­rius Suviste
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulupeo 2-eurose mündi kujundus selgub laste joonistuskonkursil.
Laulupeo 2-eurose mündi kujundus selgub laste joonistuskonkursil. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Eesti Pank annab 2019. aastal välja esimese laulupeo 150. aastapäevale pühendatud 2-eurose mündi, mille kujundus selgub laupäeval alanud laste ja noorte joonistuskonkursil.

„Laulupeo traditsioonil on eestlaste jaoks eriline tähendus, mis ühendab erinevaid põlvkondi, noori ja vanu. Tahame vabariigi juubeli tähistamise vaimus anda lastele võimaluse valmistada üks eriline kingitus, mis jõuab nii Eesti kui ka Euroopa inimeste kätte,” ütles Eesti Panga president Ardo Hansson.

Mündi kujunduse leidmiseks toimub lastele ja kuni 19-aastastele noortele mõeldud joonistuskonkurss, mis algas 23. septembril ja kestab 22. novembrini. Konkursi korraldab Eesti Pank koos ERRi Lastejaama ning laulu- ja tantsupeo sihtasutusega.

Lõppvooru pääsenud tööde seast valitakse üldvõitja rahvahääletusega internetis ja võidujoonistuse põhjal kujundab Eesti Pank 2-eurose mündi. 2018. aasta kevadel toimuvale rahvahääletusele jõuab kokku kaheksa joonistust.

Eesmärk on leida mündi rahvuslikule küljele kujundus, mis annab edasi laulupeo mõtet ja tähistab ühtlasi üldlaulupeo 150. aastapäeva. 2-eurose mündi ühisküljel on Euroopa kaart koos numbriga 2 ja rahvuslik külg näitab, mis riik on mündi teinud. Joonistada on vaja rahvuslikku külge.

Rahvahääletusel valitakse ka iga vanuserühma võitja, kes saab auhinnaks tahvelarvuti iPad Pro koos joonistuspliiatsiga. Vanuserühmi on neli: koolieelikud kuni 3. klass, 4.–6. klass, 7.–9. klass, gümnaasiumiõpilased või kuni 19-aastased noored.

Juhendajat, kelle õpilastelt laekub konkursile kõige rohkem joonistusi, tunnustab Eesti Pank 1000-eurose kunstitarvete kinkekaardiga.

Laste juhendajatele ja kunstiõpetajatele mõeldud infotund toimub keskpanga muuseumis 6. oktoobril kell 15. Infotunnist teeb Eesti Pank oma Youtube’i kanalis otseülekande ja hiljem riputab üles videosalvestuse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles