Stalinistlik pärl sai muinsuskaitse alla

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ootesaal paistab Valga ehitiste hulgas silma erilise kõrguse ja luksuslikkusega. Pildil on seal käimas Eesti muusikavideote festival.
Ootesaal paistab Valga ehitiste hulgas silma erilise kõrguse ja luksuslikkusega. Pildil on seal käimas Eesti muusikavideote festival. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valga raudteejaama peahoonest sai riiklik kultuurimälestis. Ekspertide hinnangul on tegemist arhitektuurselt väga väärtusliku ja esindusliku stalinistlikus stiilis ehitisega.

«Kuigi Valga jaamahoone on stalinistliku maja kohta suhteliselt vaoshoitud ja Eestis on oluliselt suurejoonelisemaid raudteejaamu, on siiski tegu luksusliku hoonega,» ütles koos muinsuskaitseametiga aastatel 2007–2012 nõukogude aja arhitektuuripärandit inventeerinud kunstiakadeemia rektor, arhitektuuriajaloolane Mart Kalm.

«Valgas ei ole teisi nii luksuslikke ja suure joonega kõrgeid ruume nagu jaama peamine ootesaal seal keskel. Selle ruumi kõrgus ja pidulikkus muudab Valgat suuremaks,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles