Rahvusvaheline muusikapäev jõuab ka Valgamaale

Taavi Niittee
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga Jaani kirik.
Valga Jaani kirik. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Täna tähistatakse rahvusvahelist muusikapäeva, mille üle-eestiline kontserdiprogramm toob publikuni ühtekokku ligi 120 tasuta klassika-, džäss- ja pärimusmuusikakontserti – esinevad sajad muusikud ning kontserdid jõuavad igasse Eesti maakonda.

Muusikapäeval leiavad suurimates kontserdikeskustes aset perepäevad, kodumaistele heliloojatele avaldatakse austust nende loomingule pühendatud kontsertidega ning Eesti kirikud täituvad muusikaga orelipooltundidel, teatasid päeva organisaatorid. Muusikale tähelepanu juhtimiseks on kasutusel ka ebatraditsiooniline ruum – nii toimuvad muusikapäeva üritused kontserdisaalide kõrval näiteks ühistranspordis, kohvikutes ja kaubanduskeskustes.

Valgamaal tähistatakse muusikapäeva Valga Jaani kirikus, kus esinevad Valga ja Valka muusikakooli õpilased ja õpetajad ning Lüllemäe kultuurimajas ja Tõrva-kirik kammersaalis, kus näeb ja kuuleb Maie Kala lauluneiusid, Kadi-Triin Tervet ja Antsla eakate kapelli Sügismeloodia.

Muusikapäeva õhtul jagatakse 12 muusikapreemiat Eesti Muusikanõukogu ning kultuurkapitali helikunstisihtkapitali poolt. Galast teeb otseülekande ETV ning preemiad antakse kätte Estonia kontserdisaalis.  Sündmuse lavastaja on Eva Koldits ja kunstiline juht Siim Aimla. Üles astuvad Estonian Dream Big Band, Eesti rahvusmeeskoor ja solistid.

Muusikanõukogu preemiameene autor on Kristi Ringkjob, Eesti Kultuurkapitali preemiameene autorid on Risto Tali ja Rait Siska.

Rahvusvahelist muusikapäeva tähistatakse 1. oktoobril üle kogu maailma ning selle traditsiooni algatas 1975. aastal Rahvusvahelise Muusikanõukogu tollane president, viiuldaja Yehudi Menuhin. Muusikapäeva suurejooneline kontserdiprogramm toimub alles viiendat aastat, kuid preemiaid on Eestis sel päeval jagatud juba aastast 2002.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles