Mihklilaat käis täistuuridel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Liivimaa mihklilaat Valga kesklinnas pakkus taas ohtralt müügi- ja ostuelamusi, meelelahutusest rääkimata. Õnneks soosis ka taevataat laadakorraldajaid ning kuni keskpäevani hoidis taevaluugid kinni.

Kui kell üheksa laupäeva hommikul oli laadal inimesi ringi kõndimas üksikuid, siis kell pool üksteist oli laadalisi juba rohkelt.

Valgalane Tiiu oli kotti ostnud rõnga verivorsti. "Lätlaste tehtud verivorst pidi väga hea olema, tuttavad on rääkinud. Ostsin siis ka prooviks," sõnas ta.

Elvast Valga laadale tulnud sõbrannad Rita ja Leili ütlesid, et on Mihklilaadal esmakordselt. „Paljud tuttavad on käinud ja soovitasid tulla. Ei arvanudki, et laat nii suur on. Ostsin mett ja suitsuangerjat. Tahan veel keraamikat vaadata,” sõnas Rita. „Mina ka ei kahetse, et tulin, tõesti väga palju müüjaid on kohal ja laada teevad eriliseks just naaberriigi kaupmehed, kes pakuvad veidi teistsugust kaupa. Ostsin juba mitu ilusat kruusi, siis veel jõhvikaid ja sibulaid,” sõnas Leili.

Tartumaalt oli laadal teiste seas Kingu talu, kes müüs lepasuitsusinke ja-vorste. „Olen siin laadal vana käija. Alati ostetakse hästi,” ütles peremees. Vorstilati sai kätte kolme ja nelja euro eest ja neid oli mitu erinevat sorti.

Veel oli laadal hulgaliselt väljas kalamüüjaid. Suitsuangerjas maksis näiteks 32 eurot kilo. Müügil oli ka küülikukonserv. Valgamaa mees Aare Jaama müüs laadal karurasvaseepe.

Silmailu ja vaatamist pakkusid erisugused loomad-linnud ning kõigil huvilistel oli võimalus oma silmaga näha vanaaegset viljapeksu. Nagu ikka sügisesel laadal, olid ka sel korral kohal aiasaaduste ja kodumaiste toiduainete müüjad ning loomulikult käsitöömeistrid ja huvitava omatoodangu valmistajaid. Müügikohad olid tasulised ning osaga müügitulust toetatakse Valga Jaani kiriku remonditöid. Kohal oli üle 260 müüja.

Kultuuriprogramm oli laadapäeval rikkalik. Folkloorikarussellil esinesid lisaks kohalikele ka külalised. Üles astusid vokaalansambel Samsaara, stuudio Joy tantsuansambel Greis, Tõrva rahvatantsurühm Liisud, Valga tantsurühmad Sõsarad ja Pilleriin, kapell Supsti koos segakooriga Rõõm ja rahvamuusikaansambel Kirime Tõrvast. Lisaks sai näha esinemas külaliskollektiive Tallinnast ja Tartust: folklooransambel Bõlitsa ja Kadrill, tantsuansambel Sirin, tantsustuudio Gratsija, rahva- ja estraaditantsu stuudio Extemp ja Rehkendajad.

Muuseumi hoovialal asus talulaste mängumaa telk, kus lastel oli võimalus looduslikest materjalidest meisterdatud mänguasjadest moodustada suur talukompleks. Jõudu sai proovida osavusmängudes ja oma teadmisi kontrollida mõistatusmängudes. Töötubades õpetati kassikanga kudumist, nõiapuust talismanide valmistamist, sõlmede tegemist ning ehete valmistamist.

Ranna Rantšo oli avanud loomapargi, kus sai näha ja sinasõbraks saada ponisid, hobuseid, lambaid ja kitsi koos talledega, jäneseid, villaseakesikuid, minisigu, šoti mägiveiseid, hanesid, kukki-kanu ja kalkuneid. Kohal oli ka Valgamaalt Küüniniidu talu alpakad. Huvilistel oli võimalus sõita Otepää Ponimaa ponidega.

Esmakordselt said laadalised näha ja uudistada töötavat vanaaegset viljapeksumasinat, millega oli laadale tulnud Tartumaa mees Heino Prost. Teravilja tõi viljapeksule meie oma maakonna mees Silver Visnapuu Alakonna talust. Valga keskraamatukogu hoovis oli väljanäitus looduse vingepussidest koduaias. Raamatukogu võttis vastu ja jagas tasuta raamatuid. Raamatukogu esisel platsil töötas kirbuturg.

Traditsiooniliselt, juba kümnendat aastat, viis segakoor Rõõm kultuurikeskuse teatrisaali fuajees läbi koduleiva ja -veinide konkursi, kus parimaid meistreid said auhinnad. Välja oli tulnud 11 leivaküpsetajat 15 leivasordiga ja 10 veinimeistrit 16 veinisordiga.

Säde pargi tiigi ääres võtsid mõõtu kalamehed, kes selgitasid endi hulgast välja Liivimaa kangeima kalamehe. Säde pargis oli võtnud koha sisse veel ka rohevahetusnurgake. Kultuurikeskuse ümbruses oli lastel võimalus sõita karussellil, elektriautol või veereda keras. Laadalisi lõbustasid MTÜ Laste Tsirkusestuudio Reveranss klounid ja mustkunstnik.

Valga Lions klubi oli laadal kohal igaaastase heategevusloteriiga. Raha korjati Valga avatud noortekeskuse toetamiseks. Noorte sooviks on osta elektripliit ja külmkapp.

Loteriiga oli väljas ka Valga loomade varjupaik, kes korjas raha varjupaiga tegevuskulude katteks. „Peaauhinnaks on perepilet Pühajärve spaasse. Päris agaralt ostetakse,” sõnas varjupaiga juhataja Helle Raja.

Valga põhikooli õpilasesindus korraldas samuti loteriid ja saadud raha kasutatakse erinevate tegevuste ning ürituste läbiviimiseks. Välja loositi kolm peaauhinda, milleks oli maal, mille autoriks Maria Sikk, reha koos kartulikotiga ja bowlingu kinkekaart.

Tänane laat lõppes suure peoga kultuurikeskuse esisele püstitatud peotelgis, kus astusid üles ansambel Patune pool ja DJ Tõnu Tiks. Liivimaa mihklilaada ja peo järelpidu võttis tuurid üles Voorimehe pubis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles