Tööinspektsioon on mures vabatahtlike tööohutuse pärast

Sirje Lemmik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööinspektsioon kontrolltoiminguid teostamas. Foto on illustratiivne.
Tööinspektsioon kontrolltoiminguid teostamas. Foto on illustratiivne. Foto: Toomas Tatar / Postimees

Tööinspektsiooni hinnangul ei laiene töötervishoiu ja tööohutuse seadus vabatahtlikele, kes ei ole tööturuteenusel, ning inspektsioonil ei õnnestu alati veenda tööde korraldajat järgima seaduse nõudeid.

Tööinspektsioon kirjutas lõppeval nädalal sotsiaalministeeriumile, et esimese näitena meenub kohe Lootuse Küla, kus mehed päevast päeva vabatahtlikena töötavad – alati ei ole aga tegemist juhendatud töötegijatega, lisaks ei kasuta nad tihti kaitsevahendeid ega ohutuid tööriistu.

"Ka loomade varjupaikadega on probleem. Töökeskkonna ohutegureid seal keegi niisama hindama ei hakka ning tööinspektori poolt sellise nõude esitamiseks praegu seaduslikku alust pole," märkis inspektsioon.

Tööinspektsioon näeb üsna sageli tööregistrist vabatahtlike töötegijate kandeid, muuhulgas äriühingute puhul. „Kuid see on pigem varjatud töösuhetega seotud probleem või siis vahel ka pere-ettevõtetega seotud probleem, kus emad-isad, vennad-õed ja tütred-pojad aegajalt abiks käivad ja raha selle eest ei taha.“

bns

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles