Politsei tabas järjekordsed Leedust pärit autovargad

Valgamaalane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Möödunud reedel pidas politsei erioperatsiooni käigus kinni neli organiseeritud autovargustes kahtlustatavat Leedu kodanikku.

6. oktoobri varahommikul viis politsei koos oma eriüksustega Pärnu lähistel läbi operatsiooni ja pidas järjekordselt kinni seltskonna Leedust pärit autovargaid. Kahtlustuse kohaselt panid neli meest toime sõidukivargusi ja varguskatseid alates selle aasta augustist Sillamäel, Tartus, Tallinnas ja Pärnus kokku kümmekonnal juhul.

Lõuna prefektuuri organiseeritud ja raskete kuritegude talituse juhi Rain Vosmani sõnul on tegemist elukutseliste kurjategijatega. «Rahvusvahelises kuritegelikus grupeeringus tegutsenud nelja mehe eesmärk oli Eestist süstemaatiliselt hinnalisemaid autosid varastada. Ennekõike eelistati BMWsid, mis käivitusid võtmest või olid võtmevaba autoluku süsteemiga.»

Vosman lisas, et mainitud autovargad tegutsevad detailideni läbi mõeldud plaani järgi ja kasutavad sõidukite varastamisel kõrgtehnoloogilisi seadmeid, mis võimaldavad lihtsasti varastada just võtmevaba autoluku süsteemiga luksusautosid.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Aro Siinmaa kinnitas, et neli autode vargustes kahtlustatavat meest võeti laupäeval Tartu maakohtu loal vahi alla. «Kuivõrd tegemist on süsteemselt ja organiseeritult autovargusi toimepanevate kurjategijatega, esitati neile omakorda kahtlustus ka kuritegelikku ühendusse kuulumises.»

Vosmani sõnul jäi Leedu autovaraste tegevus Eestis passiivseks pärast seda, kui politsei pidas möödunud aasta kevadel Karksi-Nuias kinni samuti ühe Leedust pärit autovaraste grupeeringu.

«Uue grupeeringu tegevusse astumine näitab, et autovargad on vahepealsetest tagasilöökidest toibunud ning huvi Eestist varastamise vastu on taastunud. Kuna politsei hoidis nende tegevusel silma peal, päädis ka seekordne katsetus neile ebaõnnestumise ehk kinnipidamisega,» rääkis Vosman.

Politseijuht soovitas, et hinnalisematele sõidukitele tuleks võimalusel paigaldada täiendavaid turvasüsteeme, mis raskendaksid varguse toimepanemist või võimalusel sõiduk parkida valgustatud ja kaamera vaatevälja jäävasse kohta.

«Lihtsaim viis oma elektrooniliselt käivitatavat autot varguse eest kaitsta on aga võtmete hoidmine välisuksest ja akendest kaugemal. Samuti on oluline, et politseile antaks teada sõidukitest ja inimestest, kes öisel ajal mõnes elamurajoonis kahtlust äratavalt ringi liiguvad,» ütles Vosman.

Prokurör Siinmaa sõnul mõisteti esmaspäeval Tartu maakohtus süüdi mulluste autovarguste tellijad, kelle kogutud tõendid võimaldasid Leedult välja nõuda.

«Seni pole kusagil maailmas suudetud organiseeritud kuritegevust täielikult likvideerida, mistõttu pingutavad politsei ja prokuratuur igapäevaselt selle nimel, et kuritegude hulka kahandada ning rahvusvahelisi grupeeringuid riigist eemal hoida. Selle nimel on lisaks Eestis kinnipeetud varastele nõutud Leedust järjekindlalt välja ka varasematel kuriteosündmustel osalenud isikud ja kuritegude organisaatorid,» ütles Siinmaa.

«Esmaspäevane kohtulahend, millega tunnistati kuritegelikku ühendusse kuulumises süüdi varguseid tellinud ja selleks vajalikud seadmed hankinud isikud, ning uue jõugu tabamine koos vargustehnikaga on mõlemad töövõidud, mis täidavad üht ja sama eesmärki,» lisas prokurör.

Süüdimõistmisel ootab autovargustega tegelenud kuritegeliku grupeeringu liikmeid ees kolme- kuni kaheteistaastane vangistus.

Kohtueelset menetlust viib läbi Lõuna prefektuuri organiseeritud ja raskete kuritegude talitus ja uurimist juhib Lõuna ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles