Valimispäeval ei tohi agitatsiooni teha

Valgamaalane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohalikud valimised 2017. Eelhääletamine valimisjaoskonnas
Kohalikud valimised 2017. Eelhääletamine valimisjaoskonnas Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Pühapäeval, 15. oktoobril, mis kohaliku omavalitsuse volikogu valimise päev, on igasugune aktiivne valimisagitatsioon keelatud. Keeld puudutab ka valimisreklaami meedias ja sotsiaalmeedias.

«Politsei ei saakski hoida silma peal kõigi üles seatud ligi 12 000 kandidaadi valimispäeva tegevustel, kuid  paneme volikogudesse pürgijatele südamele, et aktiivse valimisagitatsiooni keelu eesmärk on lasta valijatel rahulikult valida. Juba mitu kuud kestnud kampaaniaperiood peab valimispäevaks läbi saama. Nüüdseks peaksid kõik kandideerijad olema jõudnud oma üleskutsed valijatele edastada,» ütles juhtivkorrakaitseametnik Marili Kohava.

Aktiivne agitatsioon on seaduse mõistes aktiivne tegevus, mis suunatud rohkem kui ühele inimesele. Selle all mõeldakse aktiivset valijate veenmist ja seisukohtade ning programmide selgitamist.

Aktiivse agitatsiooni keeld on üldine ega sõltu hääletamise kellaaegadest. Mistahes agiteerimine on keelatud hääletamisruumis ja ruumides, mille kaudu valija siseneb hääletamisruumi. Ei ole lubatud jagada valimisreklaame, kutsuda üles valima mõne kandidaadi, erakonna või valimisliidu poolt ega kanda valimisreklaamiga riietust.

Politsei on seoses kohalike volikogude valimistega saanud kuu aja jooksul üle 150 teate, mis peamiselt puudutasid keelatud välireklaami. Poliitilise välireklaami keelu rikkumiste osas on politseinikud teinud 23 ettekirjutust ja alustanud kaheksa väärteomenetlust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles