Arvamus: Loomade kannatusi tuleb vähendada

Barbi Pilvre
, riigikogu liige (SDE)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barbi Pilvre
Barbi Pilvre Foto: Andres Haabu / Postimees

Aeg-ajalt jõuavad avalikkuse ette loomapiinamise ja loomade väärkohtlemise juhtumid, millele enamik meist valuliselt reageerib. Hiljuti vapustas inimesi koletuslik tegu Läänemaal Martna vallas, kus kellegi kuri käsi süütas loomade varjupaiga, mille tagajärjel hukkus kümme kassi.

Teisalt saab rääkida ühiskonnas toimunud olulisest pöördest: lühikese aja jooksul on Eestis inimeste huviorbiiti kerkinud loomade heaolu. Väga paljud teevad pingutusi, et säilitada loomade väärikus ja liigiomane elu.

Praegu on näiteks päevakorral kanalates lindude elementaarse heaolu tagamine, kuigi kanade õiguste kaitse on paljudele veel naljanumber, nagu 1990. aastatel oli koerte ketis pidamine.

Loomade õiguste kaitse teel sai oluliseks tähiseks Riigikogu hiljutine otsus keelustada 2018. aasta 1. juunist metsloomade kasutamine tsirkuses ja muudel avalikel üritustel. Peagi lõpeb kõikjal Eestis ära loomade tsirkuses alandamine ja väntsutamine, nende kiskumine pingutatud naljadesse, mis on inimeste stsenaariumite järgi lavastatud.

Riietatud ukerdavad mägrad või trikoodes karud ei aja enam naerma, vaid nutma. Läbi põlevate rõngaste kõrbelõhna saatel hüppavad graatsilised kaslased on vaatepildina lihtsalt jubedad. Loomad on oluliselt toredamad oma loomulikus olekus. Tänapäeval on võimalik jälgida loomade elu näiteks kaku-, metssea- ja kotkakaamerate vahendusel.

Las tsirkuseareen jääda ennekõike inimestele – akrobaatidele, klounidele ja tule­neelajatele –, kes saavad oma osavust ja võimete piire demonstreerida.

Loomakaitse keskne eesmärk on vähendada loomade asjatuid ja välditavaid kannatusi. Endiselt on aktuaalne teema loomade pidamine karusloomafarmides ja farmide sulgemise perspektiivid.

Mida aeg edasi, seda enam vaatavad ka need inimesed, keda muidu jätavad loomade õigused külmaks, kuidas toodetakse toit, mida nad söövad. Kui inimesed jätavad ebaeetiliselt toodetud loomse päritoluga toidu ostmata, muutub ka kaupmeeste ja tootjate praktika. Loomade heaolu suunas on astuda veel mitu pikka sammu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles