Juhtkiri: Tükike Valgamaad igaühele

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Paljud on välismaal käies kogenud, kuidas suveniiripoodide virvatuled tekitavad tunde, et peame otsekohe neid külastama ja midagi kaasa ostma. Tihtilugu hangitakse seejuures meeneid, millel praktiline väärtus puudub ja mille alt, pealt ning ümbert tolmu pühkides hiljem ohatakse, et oli siis vaja sellele kõigele raha kulutada.

Samas võib kaasa osta selliseidki asju, mida hiljem võimalik kasutada ja selle kaudu kauneid hetki uuesti läbi elada.

Valgamaal pole seni olnud märkimisväärselt ei üht ega teist laadi suveniire ja tegelikult on taoline probleem mujalgi Eestis. Nii ei saagi pahaks panna, kui mõned võõramaalased arvavad, et kõige õigemad Eesti suveniirid on matrjoškad ja merevaik. Ning nii kinnistubki pealiskaudsemates turistides kuvand Eestist kui põlisest slaavi alast.

Nüüd on asjad siiski arenema hakanud. Tänasest Valgamaalasest võib lugeda, et valmimas on maakonda tutvustavad giidiprogrammid ja suur valik meenenäidiseid. Valga turismiinfokeskusesse ongi juba saabunud esimene partii puidust, käsitsi maalitud meenete näidiseid. Nende seas on näiteks legendidega kinkekarbid, rahvusmustritega nagid ning turismiobjektidega magnetid.

Eriti tervitatav on, et koos esemetega püütakse pakkuda ka Valgamaad tutvustavaid lugusid. On ju just lood need, mis meelitavad inimesi näiteks Veronasse rõdu alla, millel väidetavalt seisnud William Shakespeare`i loomingust tuttav Julia, või Lätti parun Münchhauseni muuseumisse.

Hankides endale Valgamaaga seotud meene, saab inimene endaga kaasa ka justkui tükikese Valgamaad. Ning heal juhul meelitab ta hiljem eset teistelegi näidates maakonda veelgi turiste. Iga nende siia jäetud euro on aga Valgamaale hindamatu väärtusega. Nüüd tuleb ainult mõelda, kuidas meened ja turistid võimalikult hästi omavahel kokku viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles