Leitud telefoni endale jätmine tõi kuriteokahtlustuse

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Array

Märtsis teatati Valga politseinikele mobiiltelefonist, mille omanik arvas kaotanud olevat Valgas asuval jalgpalliväljakul. Politsei alustas juhtunu uurimiseks kriminaalmenetluse.

Uurimise käigus esitati kuriteokahtlustus 15aastasele noormehele, kes 22. märtsi pärastlõunal 109 eurot maksva telefoni jalgpalliplatsilt leidis ja taskusse pistis. Noormees tunnistas politseinikele, et käitus valesti, kui leitud eseme enda kätte jättis, ent ei osanud arvata, et leitud asja omastamine võiks olla kuritegu ja ese tuleks politseisse tuua.

Mobiiltelefoni õiguspärane omanik sai politseist oma vara tagasi ning on esitanud tsiviilhagi telefonist kadunud kõnekaardi maksumuse hüvitamiseks, andis teada politsei- ja piirivalveameti kommunikatsioonibüroo pressiesindaja.

Valga politseijuht Tõnu Kürsa rõhutas, et leitud esemed tuleb omanikule tagastada või juhul, kui omanikku ei teata, politseisse tuua.

«Vastavalt asjaõigusseadusele on 50 eurot piirmäär, millest alates ei tohi inimene enam leitud eset endale jätta, vaid see tuleb üle anda politseile,» selgitas Kürsa. «Sageli ongi leitud eseme omastamise taga inimeste teadmatus – ei teata, et leitud esemete endale jätmine, hoidmine ja kasutamine on seadusevastane ning et sellise süüteo toimepanemise eest võib karistada kuni aastase vangistusega.»

Kõigil, kel on viimase aasta vältel mõni väärtuslik ese kaotsi läinud või varastatud, soovitab politsei tutvuda aeg-ajalt avaliku leiuregistriga politsei kodulehel.

Esemeid hoitakse laos aastajagu ning kui omanikku ei õnnestu tuvastada või omanik esemele järele ei tule, antakse need üle kohalikule omavalitsusele, kes esemed realiseerib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles