Eesti lipp tähistab sünnipäeva

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipp
Eesti lipp Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Esmaspäeval, 4. juunil möödub 128 aastat sinimustvalge lipu pühitsemisest Otepääl.

Rahvus- ja riigilipu sünnilinnas Otepääl algasid austusavaldused kell 9.40 piduliku rongkäiguga vallamaja juurest kirikumõisa, kus lipp 128 aastat tagasi pühitseti. Otepää vallavalitsuse kommunikatsioonijuht andis teada, et Eesti lipu päeva rongkäigus osaleb üle 360 Otepää lapse Otepää gümnaasiumist ja Otepää lasteaiast.

Tervituskõnedega esinevad kirikumõisas vabariigi valitsuse ja Eesti Üliõpilaste Seltsi esindajad.

Vanal kalmistul mälestatakse seltsi vilistlasi.

Kell 11 tutvustatakse Otepää kirikumõisas uut Eesti Lipu Muuseumi püsiekspositsiooni ja sisekujundust. Otepää vald on tellinud muuseumi projekti arhitektuuribüroolt Lunge&Ko.

Eesti lipu muuseum-tuba on muuseumina toiminud üle15 aasta. Juba avamise järgselt oli soov ja idee kajastada lipuga seotud ajalugu laiemalt. Kümmekond aastat tagasi lisandus ekspositsiooni Jakob Hurda tegevust kajastav osa.

Ees seisab Eesti lipu 130 sünnipäev, mis võiks olla muuseumi lõpliku väljaarendamise tähis. Otepää vallavolikogu esimees Aivar Nigol sõnas, et sinimustvalge lipp on ära teeninud suurema tähelepanu ja vajab kordades mahukamat ülevaadet ja tutvustamist. Lipu lugu on tähtis omariikluse ja isamaalisuse seisukohalt ning sama oluline on see Eesti riigi tutvustamisel.

Arhitektuurse, sisekujunduse ja ekspositsiooni projekti koostamiseks on kavandatud kaheksa kuud ehk projekt peab olema kaante vahel järgmise aasta kevadtalveks. Seejärel on aega umbes aasta muuseumi tegelikuks väljaarendamiseks.

Kell 19 algab Otepää kirikus pidulik kontsert-jumalateenistus «Mu süda, ärka…». Teenib EELK Otepää Maarja koguduse vaimulik Marko Tiirmaa, kontsertosas esinevad Hanna-Liina Võsa, Lembit Saarsalu, Jaak Lutsoja ning Merle Kollom. Kontserdil on kavas klassikatöötlused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles